L'observatori meteorològic municipal


Estació meteorològica Ajuntament d'Arbúcies

 

L'estació meteorològica de l'Ajuntament d'Arbúcies està equipada amb la tecnologia de la prestigiosa marca Campbell Scientific. Diferents organismes oficials de tot el món incorporen habitualment a les seves xarxes de control ambiental o meteorològic aquests tipus d'aparells donada la seva qualitat contrastada. A casa nostra, el Servei Meteorològic de Catalunya ha confiat en Cambpell Scientífic per crear la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) amb més de 160 estacions repartides per tot el territori català.

 

Característiques tècniques de l'estació meteorològica de l'Ajuntament d'Arbúcies

És una estació meteorològica automàtica, amb alimentació elèctrica que registra les variables de temperatura, humitat, precipitació, i direcció i velocitat del vent. Té els sensors següents:

 

Pluviòmetre

Pluviòmetre Lambrecht 15188++2R

Pluviómetre LAMBRECHT (1588++2R) que satisfà les especificacions de la WMO-No 8·VDI 3786 Bl.7 EN 50081/82 · VDE 0100. Té una superfície de recepció de 200 cm2 i està construit en alumini i acer inoxidable el que assegura llarga durabilitat i mínim mateniment. Mitjançant les seves cassoletes basculants fa lectures de pluja amb una resolució de 0,1 mm (l/m2). La seva precisió és d'un ± 2%.

Aquest pluviòmetre es troba instal·lat a 1,50 metres d'altura sobre el nivell del terra.

Per més detalls: http://www.lambrecht.net/en/home

 

 

Termòmetre i higròmetre

Sonda termohigrométrica VAISALA (model HMP45C) que mesura la temperatura i la humitat relativa. En el primer cas la lectura es fa en dècimes de grau i el seu rang d’actuació és entre els -40 ºC i 60 ºC. En els pitjors dels casos l’error pot arribar a + 0,8 ºC amb temperatures inferiors a -20 ºC o superiors a 50 ºC, tot i que en el rang de temperatures habitual a les nostres latituds l’error pot oscil·lar fins els ± 0,4 ºC.

En el cas de la humitat el rang d’operatiu és entre el 0 i 100% d’humitat relativa i opera satisfactòriament entre els -40 ºC i 60 ºC. La seva precisió a 20 ºC en el rang d'entre 0 i 90 % d'humitat relativa (RH) és del ± 2% i, en canvi, entre el 90 i 100 % d'humitat relativa l'error és del ± 3 %.

Aquesta sonda termohigròmetre consta d'una protecció d'origen CAMPBELL SCIENTIFIC (model URS1) per evitar l'impacte directe de radiació solar però alhora està dissenyada també perquè l'aire no s'acumuli a dins seu i pugui circular lliurement.

El sensor de temperatura i humitat s'ha instal·lat a 1,50 metres d'altura sobre el nivell del terra.

 

Anemòmetre i Penell

Les mesures de velocitat i direcció del vent es realitzen a partir del sensor WIND MONITOR - AQ de la casa YOUNG (model 05305-5) amb una precisió de ±0,1 m/s. El rang òptim d’actuació és d’entre els -50 ºC i 50 ºC.

L'anemòmetre (aparell que mesura la velocitat del vent) pot enregistrar una velocitat màxima de fins a 50 m/s (180 Km/h) amb una precisió de 0,4 m/s (1,44 km/h).

El penell és un aparell que mesura la direcció del vent amb un rang d'entre els 0 º i els 360 º amb una precisió de ± 1º.

L'anemopenell (sensor de velocitat i direcció del vent) s'ha instal·lat a 6 metres d'altura sobre el nivell del terra, però degut a les condicions topogràfiques hi ha un ampli sector a ponent de l'estació meteorològica (entre els 180 º i 350 º) que el sensor resta situat a més 20 metres sobre el nivell del terra.

 

 

Datalogger

L'estació meteorològica opera amb el model CR800 de la marca CAMPBELL SCIENTIFIC. Es tracta d'un aparell electrònic especialment dissenyat per a l'adquisició de mesures de precisió, com les meteorològiques. Posseeix una capacitat de 2 Mg FLASH per al sistema operatiu i una capacitat de fins a 4 Mg SRAM per a us de la CPU. Pot operar sota condicions molt adverses (entre -25 ºC i 55 ºC) i es troba instal·lat a dins d'una caixa intempèrie amb dues bosses dessecants, per a protegir-lo de la humitat i dels contaminants.

El datalogger és el cor de l'estació meteorològica. Aqui és on tots els sensors envien les dades meteorològiques i on inicialment queden emmagatzamades. Posteriorment aquestes dades s'envien per cable Ethernet al servidor de l'Institut Montsoriu i d'aquí a un ordinador que crea la base de dades que permet qualsevol tipus de consulta.

La font d'alimentació del datalogger és la corrent alterna de l'Institut Monsoriu però si faltés subministrament també incorpora una font externa de 12Vdc que pot alimentar el Datalogger durant dies.

 

Software

El software inicial utilitzat per a la comunicació, programació i recollida de dades amb el datalogger és el VISUALWEATHER.

 

*Totes les especificacions tècniques són segons el fabricant.